Talladh a Bheithe

Het landgoed Talladh a Bheithe is vanaf 1987 in het bezit van de familie Van Well. Het is circa 4.300 hectares groot en bestaat uit voornamelijk ‘open hill’, dat wil zeggen heuvels met rotsen, hei en delen gras. Ook zijn er bossen, waarvan 200 hectare bos aangeplant in 1969, 210 hectare jonge aanplanten uit 1994, 22 hectare in 2013 en 255 ha in 2019.
Het estate TAB heeft het visrecht op Loch Rannoch, Loch Ericht en Loch Mhuidignan.  Bekijk de foto-galerij.

Beneden langs Loch Rannoch ligt Ardlarach farm. Deze bestaat uit een boerderij (Ardlarach) en een grote schuur (Killichonan shed) met daaromheen 114 hectare grasland voor de schapen. Deze boerderij wordt gerund door Talladh a Bheithe estate zelf. In de meivakantie is het prachtig voor jong en oud om te genieten van de honderden dartelende lammetjes. Het terrein wordt in het noorden en oosten begrenst door twee andere estates, t.w. Corrievarkie en Graigenour. In het westen ligt Loch Ericht en vanaf de stuwdam naar beneden vormt de river Ericht de natuurlijke grens. In het zuiden grenst het terrein aan Loch Rannoch.

Als u vanuit Kinloch Rannoch komt aanrijden begint het terrein ongeveer 300 meter voor het bordje Killichonan. Bij het ingangshek van het estate staat een wit huisje, Bridge of Ericht cottage genaamd. Hier woont onze stalker Nick Stewart met zijn vrouw Stephanie en twee kinderen. Zoals de naam Bridge of Ericht Cottage al zegt ligt het naast het bruggetje over de river Ericht en grenst aan het riviertje dat van Loch Ericht naar Loch Rannoch stroomt.
Net over het bruggetje draait u naar rechts en aan de linker kant van de river Ericht staat Tighnabruach lodge, alwaar onze gasten en wij verblijven.
Door de enorme weidsheid, kunt u er genieten van de rust. Als je buiten bent hoor je vaak niets, alleen de wind die door de hei en gras waait.

In de directe omgeving kunnen prachtige wandelingen worden gemaakt. Aan de overzijde van Loch Rannoch ziet u een bosgebied, dat nog een van de twee overgebleven originele Schotse bossen zijn. Al de andere bossen zijn gekapt in de loop der eeuwen voor hout en het verkrijgen van schapenweiden.
Je kunt bij ons wandelen in de bossen, over de weg die door het estate loopt en in de buurt van de boerderij. Dus niet wandelen door het terrein (‘open hill’), dit vanwege de rust die wij willen behouden voor onze goede en gezonde roodwildstand.Op de eerder genoemde drie meren kan, in overleg,  worden gevist op snoek en brown trout. Er is een boot met buitenboordmotor beschikbaar (op aanvraag).
Er staan ook twee fietsen tot uw beschikking.

Praktische informatie
 
Het jachthuis “Tighnabruach”  is telefonisch bereikbaar. U wordt verzocht voor uitgaande gesprekken uw mobiele telefoon via WhatsApp te gebruiken. Het bereik met WIFI is redelijk goed.
 • Vervoer: in principe dient u zelf zorg te dragen voor vervoer van en naar het vliegveld en daar ter plaatse.
 • Sleutel info Tighnabruach in overleg met Aad van Well per email.

Deze stijlvol ingerichte en comfortabele lodge met centrale verwarming beschikt over een zitkamer met open haard die in verbinding staat met de riante woonkeuken. De keuken is voorzien van een vaatwasser, grote koelkast met ruim diepvriesvak, magnetron, oven, Jura koffieapparaat en wasmachine. Een droger vindt u in de garage. Verder beschikt het huis over vier slaapkamers met acht slaapplaatsen, een opslagkamer met wapenkluis, twee toiletten en een badkamer met douche.
Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig.

Tevens beschikken we over twee caravans met in totaal vijf slaapkamers en drie badkamers en een sfeervolle jachthut aan de rivier.
In de zomer staat er buiten op het gazon een picknicktafel en aan de rivier Ericht een zithoek met vuurkuil. Natuurlijk kan er hier naar hartelust gebruik worden gemaakt van de BBQ met bijvoorbeeld een eigen gevangen forel. 

Talladh a Bheithe is een deerforest van ca. 3500 hectare open hill, 677 ha bos plus 114 hectare grasland bij de boerderij. Het is omsloten door Loch Ericht en Loch Rannoch, resp. aan de west- en zuidzijde. Door de talloze glooiingen en beekjes heeft het terrein veel natuurlijke dekking om het roodwild goed te kunnen benaderen. Jaarlijks wordt het roodwild bij ons en in alle omliggende gebieden door middel van voet tellingen in kaart gebracht. Naar aanleiding van deze tellingen wordt het afschot vastgesteld. Om een gezonde wildstand te waarborgen wordt selectief afschot gepleegd. Deze selectie gebeurt op aanwijzing van onze stalker.

Prijslijst jacht

 

Afschot in €
stag 700,-
hinde 200,-
hummel (geweiloos hert) 200,-
Reebok: knopbok/spitser 175,-
Reebok: gaffel 250,-
Reebok: zesender 350,-
Reegeit/kalf 150,-
Dagprijs/dagdeel stalker 150,-/75,-
Gebruik kogelgeweer

 

Kleinwild dag

Gebruik hagelgeweer

Doos hagelpatronen/dag

gratis

 

500,-

50,-

25,-/40,-

 

 • Overnachting: € 50 (per persoon per dag).
 • Fooi: per geweer bedraagt de fooi voor de stalker minimaal 15 pond per geschoten stuk kaalwild. Voor een stag is 30 pond het richtbedrag. Voor een reebok 20 pond, voor het uitkoken en verzorgen van gewei 30 pond per gewei. Bij meerdere stalkers dient u het bedrag aan de hoofdstalker, Nick Stewart, te geven.  Hij zorgt voor de verdeling.
 • Schoonmaakkosten: Allison Robertson maakt het jachthuis schoon. Aan het eind van het verblijf vragen wij u haar 20 pond per persoon te betalen.
Reewild, grouse en korhoenders worden alleen dan bejaagd, nadat uitdrukkelijk toestemming is verleend door de familie Van Well.
Waarom jagen bij ons?
 • Plezierige en deskundige stalkers: per 10 juni 2019 hebben we een nieuwe estate stalker, Nick Stewart. Een vriendelijke, ervaren en energieke jachtopzichter.
 • Ons kent ons: na meer dan 30 jaar, weten al onze gasten dat het jagen op Talladh-a-Bheithe een “smooth operation” is.
 • Goed verzorgd: twee 4×4 terreinwagens,  twee argocats, een Can-Am, een quad en zes kogelgeweren. Allen kaliber 30.06. We hebben beschikbaar 2 x Blaser R93, waarvan een met een linker grendel kan worden uitgerust, 2x Blaser R8 (beiden met duimgat kolf) en 2x Sako 85. Alles met top kijkers (Zeiss en Swarovski). De geluidempers en Harris bypots zorgen voor het optimale resultaat.
 • Goede wildstand: door jarenlang goed en selectief wildbeheer kent TAB een gezonde en stabiele voorjaarsstand van 650 stuks roodwild en door het afbranden van de heide, toepassen van medicated grit en het bestrijden van de vossen, kraaien, wezels en hermelijnen een groeiende stand van red en black grouse.
 • Kostendekkend: de gevraagde vergoedingen zijn een bijdrage in de exploitatie.
 • Trots op eigen terrein: jaarlijks wordt er in het terrein geïnvesteerd, zoals het weghalen van de varens, het aanplanten van bos, het bemesten van het grasland, het uitdunnen van de bestaande bossen en het onderhouden van de stenen wallen en de opstallen.
 • Comfortabele lodge: Tighnabruach is van alle gemakken voorzien.
 

Welke mogelijkheden?

Reebokken
Van mei tot en met augustus
Ca. 5 stuks

Stags/grouse
Augustus (summerstags en grouse) , september, oktober
Ca. 50 stuks

kaalwild (hindes en kalveren)
November-15 februari
Ca. 80-100 stuks kaalwild

Reegeiten en kalveren
November-februari
5 geiten en 5 kalveren.
 

Jachtvoorwaarden
 
 1. Men kan alleen het jachtterrein betreden in gezelschap van de stalker.
 2. Behalve vanaf een hoogzit jaagt men alleen in gezelschap van de stalker.
 3. De jager draagt altijd de verantwoording over het af te geven schot.
 4. Het af te schieten wild wordt door de stalker aangegeven (selectief afschot).
 5. De geweren dienen van te voren een proefschot te leveren.
 6. Iedere jager dient verplicht verzekerd te zijn voor het jagen in Schotland. (KNJV tel. 033-4619841)
 7. Men dient netjes om te gaan met de zaken van het jachthuis en landgoed.
 8. Indien rood- of reewild wordt aangeschoten zal eveneens het afschotbedrag in rekening worden gebracht. De stalker bepaalt of wild al of niet is ziek geschoten.
 9. Het geschoten wild blijft eigendom van het estate.
 10. Prijzen + fooi stalker, zie prijslijst. Wanneer u de stalker een extra plezier wilt doen; hij is een liefhebber van handige outdoor attributen of een fles whiskey.
 11. Eigen wapens: voor uw hagel- en kogelgeweer en uw ammunitie moet u in het bezit zijn van een shotgun-/firearmcertificate. De kosten hiervoor zijn 20 pond per certificate. Vanwege de speciale gemonteerde steun onder het estategeweer, verzoeken wij u niet uw eigen kogelge­weer mee te nemen. Eventueel geweren altijd bij de douane aangeven.

Klein Wild
 
Grouse over staande hond kan worden geboekt in augustus. Een MacWell is dan mogelijk, dat is de combinatie van een brace of grouse, een stag en een forel tijdens het verblijf van drie dagen.
In de maanden oktober tot en met januari jagen wij op fazant, roodpoot patrijs, houtsnip. Eveneens kunnen we gebruik maken van onze drie eendenputten.
De kleinwild jacht is alleen mogelijk als Kees en/of Aad van Well erbij zijn (E: well@kpnmail.nl M: +31 613061834).


Reisinformatie
Er zijn diverse reismogelijkheden naar Talladh a Bheithe:

 • Per auto met de boot van uit IJmuiden naar Newcastle (http://www.dfdsseaways.nl/)
 • Per vliegtuig vanuit Amsterdam naar Edinburgh of Glasgow met Easyjet of KLM.
 • Per auto door de kanaaltunnel en dan naar het Noorden toe. navigatie invoer: Bridge of Ericht/UK.


Adresgegevens

Tignabruach Lodge
Rannoch by Pitlochry
Perthshire PH17 2QP
00-44-1882-633216

Nick Stewart
Bridge of Ericht Cottage
Rannoch by Pitlochry
Perthshire PH17 2QP
00-44-1882-633224

Ardlarach Farm
familie Rehling
Rannoch by Pitlochry
Perthshire PH17 2QP
00-44-1882-633398